A stressz 5+1 jele gyermekkorban

627
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbb felnőtt jelzi, amikor valami nincs rendjén, de a gyerekek nem mindig képesek erre. Sokszor a szülők feladata, hogy észrevegyék a lecsapni készülő stressz jeleit és tüneteit. Az alábbiakban összegyűjtöttünk jellegzetes, a gyerekek viselkedésében bekövetkezett, stresszre utaló változásokat.

1. Agresszivitás

A nagyobb gyerek erőszakosságával is elárulhatja stresszes állapotát. Ha a gyerek hirtelen erőszakos lesz a társaival, esetleg „rászáll” valamelyik másik gyerekre, szülőként szeretőn, törődőn, mégis határozottan kell fellépni. Nagyon fontos, felderíteni az okokat!

Az agresszivitás önkárosításba (fej-ököl falhoz csapkodása, önsebzés) is átcsaphat, ilyenkor a probléma gyökerei mélyre nyúlnak, ezért már ajánlottszakértő segítségét kérni.

2. Félelmek – fóbiák megjelenése test-lelek

Fontos, hogy különbséget tegyünk a félelmek kö-ött. Léteznek olyanok, amelyeket bizonyos életkorban minden gyerek átél, és vannak olyanok, amelyek váratlanul jelentkeznek, és pánikhangulatot eredményeznek. Időnként előfordulhat, hogy a gyerekre a hozzá legközelebb álló felnőttről ragad át a rettegés.

Más félelmek (kiváltképp a fóbia szintjére emelkedett rettegések) a gyerek élete egy bizonyos szakaszában átélt stressz erdeményei. Önmagában a félelem nem árulja el a stressz okát. Elképzelhető például, hogy a túlérzékeny gyerek fél lefeküdni, miután valaki meghalt a családban. Mivel az alvó és a halott ember is lehunyt szemmel fekszik, az alvás kiválthatja a gyerekben a haláltól való félelmet…

3. Gyakori sírás

Ha gyakran, minden ok nélkül sírva fakad a gyerek, stressz is lapulhat a háttérben. Ilyen esetben nem feltétlen segít egy erélyes szülői szó, hiszen talán a gyermek maga sem tudja miért sír, nehezen nyugtatható meg.

4. Bepisilés

Amennyiben a korábban nem tapasztaltakhoz képest a gyerek bepisil éjszakánként, akkor valószínűsíthető az is,  hogy stressztől szenved.

5. Az étkezési szokások megváltozása

Ahogy a felnőtteknél, az étkezési szokások megváltozása a gyerekek esetében is stressztől árulkodhat. Elképzelhető, hogy a gyerek étvágytalan lesz, vagy egyáltalán nem akar enni. Az ellenkezője is gyakran előfordul: az ételben keres magának vigaszt, és egyfolytában “tömi magát”.

+1 A Hazugság és lopás

A gyerekek hajlamosak füllenteni, levenni a felelősséget magukról (“Nem is én csináltam!”). A gond akkor kezdődik, amikor a gyerek minden ok nélkül, szükségtelenül hazudik, és nem azért, hogy elkerülje a büntetést, vagy fontosabbnak tüntesse fel magát.
A gyerekek esetében a lopás is a stressz jele lehet, különösen akkor, ha valójában nincs szüksége (esetleg nem is vágyott) az elcsent tárgyakra.

627
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]