Mit tehetünk a munkahelyi stressz leküzdése ellen? – I. rész

606
HOZZÁSZÓLÁS:

A fizetés rossz, a munka rengeteg. A főnökkel nem lehet értelmesen beszélni. A másológép folyton bedöglik, a telefonon meg folyton villog az üzenetet jelző lámpa. Mit tegyünk ilyen kilátástalan helyzetben?

A munkahelyi stresszt úgy tudjuk legkönnyebben legyőzni, ha úrrá leszünk a helyzeten. A segítséget ne kívülről várjuk, hiszen magunk is birtokábastressz-panikbetegseg-tulterheltseg-02n vagyunk az ehhez szükséges képességeknek. Az első és legfontosabb lépés, hogy megállapítsuk, mi az, amin lehet változtatni, és mi az, amin nem.

Íme néhány, gyorsan megvalósítható ötlet!

Igaz, hogy léteznek mindenféle tanfolyamok, ahol a munkahelyi stressz legyőzését oktatják, ám azokról az apróságokról sem szabad elfeledkezni, amelyekkel mi magunk is megoldhatjuk a nehéz helyzeteket. Lássunk ezek közül néhányat.

A jó munkahelyi közérzet – Előfordulhat, hogy egyik munkatársunkkal nem jövünk ki, vagy a határidő szorít, és azért vagyunk idegesek. Gondolkozzunk el azon, mit is tehetünk a helyzet megoldása érdekében.

A kollégával valószínűleg legjobb leülni és megbeszélni a dolgot. A határidő pedig könnyebben tartható, ha a feladatot részfeladatokra bontjuk, és szép sorban mindegyiket elvégezzük, nem törődve azzal, hogy mi minden van még hátra. Ha így közelítünk a problémákhoz, sokkal inkább úgy érezhetjük, hogy a stresszhelyzetet le tudjuk győzni, a feladatot meg tudjuk oldani.

Mit akarunk elérni? – Hasznos lehet, ha összeírjuk legfontosabb célkitűzéseinket, azokról listát tartunk az íróasztalunkon. Időről időre pillantsunk rá. Ilyen célkitűzés lehet például, hogy mindennap tanuljunk valami újat, igyekezzünk az ügyfelek kívánságait kitalálni, vagy próbáljunk ki új dolgokat.

Bármilyen sok is a napi munkánk, ha elérendő céljaink a szó szoros értelmében állandóan a szemünk előtt vannak, könnyebben tudunk a lényeges feladatokra összpontosítani. Különösen hasznos ez olyankor, ha új munkakörbe kerülünk, mert az első hetekben, hónapokban könnyen elveszünk az új feladatok részleteiben. – Különben meg, ha már nincs szükségünk a listára, az annak a jele, hogy kellő gyakorlatra tettünk szert! 

Engedjük ki a gőzt! – Segíthet a feszültség oldásában, ha egy munkatársunkat a bizalmunkba avatunk, és elmondjuk neki, ha valami vagy valaki felbosszant. Elég a panaszkodásra néhány perc, és már lépjünk is tovább! Így tudatosan levezethetjük a feszültséget, ahelyett hogy elfojtanánk érzéseinket, ami stresszes, feszültségekkel teli állapotot eredményez.

A fordított pszichológia elve – Fordítsuk meg a dolgot, és azt írjuk le egy listára, amit már elvégeztünk. Jó érzés rátekinteni az egyre hosszabb listára, erőt meríthetünk belőle a további feladatokhoz. Ez különösen olyanoknak hasznos, akik hajlamosak aggodalmaskodni, ha sok a dolguk. Őket feldobja minden, amit már elvégeztek.

Bizonyos munkahelyi stresszoldó praktikák hosszabb időt vesznek igénybe, de valószínűsíthetőleg hatásosabbak! KATTINTSON TOVÁBB >>

606
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Nemere Ildikó szerint:

    Szerencsésnek érezhetem magam, mert egy családias légkörű munkahelyen dolgozom, ahol nem egymás ellen, hanem együtt dolgozunk. Ilyen környezetben még a nehezebb feladatokat is hatékonyan, gyorsan meg tudom csinálni.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]